Geef je op voor de e-zine

Earth! Duurzaamheidslessen uit de antropologie

bomen hires

Duurzaamheid gaat over meer dan het scheiden van afval en koffiebekertjes, thuiswerken of het isoleren van kantoorpanden. Duurzaamheid gaat over mensen. Over gedrag, gewoonten en gebruiken. Dat noemen antropologen cultuur. Zacht en moeilijk meetbaar, én bepalend in onze overtuigingen en dagelijkse gedrag.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is bouwen aan een duurzaamheidscultuur. Duurzaamheid gaat immers niet alleen over planet en profit, maar ook en vooral over gedrag, gewoonten en gebruiken. Over mensen, over de relaties tussen hen en over de ongeschreven regels. Over cultuur. De transitie naar een duurzame samenleving is een cultuuromslag.

De lezing 'Duurzaamheidslessen uit de antropologie' inspireert met verhalen uit Groenland, Spitsbergen, en andere exotische plekken waar klimaatverandering zichtbaar en gaande is. Walter Faaij, corporate antropoloog, werd tijdens zijn reizen geraakt door de kracht en kwetsbaarheid van onze aarde. Werkelijk verduurzamen betekent met z’n allen besluiten dat duurzaam met elkaar, goederen en de wereld omgaan de nieuwe normaal moet zijn. Walter deelt in deze lezing de inzichten en verhalen uit zijn reizen die samen duurzame lessen vormen voor bedrijven en organisaties.

Verduurzamen wordt makkelijker als je weet hoe (organisatie)cultuur werkt en hoe je het kunt veranderen. In deze lezing 'Duurzaamheidslessen uit de antropologie' leer je als antropoloog naar je organisatie kijken. Hoe duurzaamheid en organisatiecultuur met elkaar samenhangen, en hoe andere tribes en culturen dit vraagstuk al hebben opgelost. Is duurzaamheid een modegril, iets nieuws of al eeuwenoud?

"The transition towards sustainability is about people, their practices and motivations, their webs of meaning and their perspectives on the world. Sustainability is about building culture”

Mogelijke accenten om uit te kiezen

 • Duurzaamheid als liminale fase die pijn doet
 • Duurzaamheid in het organisatie DNA verankeren
 • Hoe taal, humor en goede verhalen helpen bij het verduurzamen van organisaties
 • Hoe je de ruimte kunt gebruiken om duurzaam gedrag te stimuleren
 • Hoe groot is je tribe als je echt circulair gaat?

Duur en interactie

Keynote: 30 – 90 minuten, 10 – 100 mensen

Een ‘harde’ lezing vol praktijkvoorbeelden en praktische tools voor je eigen duurzame ambities. Maar wel met de exotische toon van de Corporate Antropologie. Beeldend, pakkend, vol humor en mooie verhalen. Je weet na deze lezing hoe je cultuur kunt gebruiken om duurzaamheid in je organisatie DNA te verankeren.

Masterclass: 2,5 tot 3,5 uur, 10 – 100 mensen

We hebben een aantal mogelijkheden om de keynote uit te breiden tot masterclass. In alle gevallen vormt de keynote lezing de basis, aangevuld met een interactieve activiteit. We stemmen dit graag met je af. Zaalgrootte: 10 – 100 deelnemers, tenzij anders aangegeven. Welke werkwijze het meest geschikt is bepalen we in overleg.

1. Masterclass: Duurzaamheid in jouw organisatie

Na de lezing gaan we in kleinere groepen aan de slag met de vraag wat duurzaamheid voor ieder persoonlijk nu werkelijk betekent. En hoe zich dat vertaalt in gedrag als mens en als medewerker van de organisatie. Daarna bespreken we wat duurzaamheid voor de organisatie betekent. Wat hebben we als groep hierin te leren en hoe ga we dat doen?

2. Masterclass: Duurzaamheid belonen

Na de lezing gaan we in kleinere groepen aan de slag met de vraag welk gedrag in de organisatie beloond wordt en of dit duurzaamheid bevordert of juist niet. Is het normaler om te fietsen naar het werk of de auto te pakken? Worden de MVO doelstellingen beloond met een financiële bonus? Hebben duurzame kwalificaties hun plek in vacature-omschrijvingen? Wat doet HR, Sales, finance, ... aan duurzaamheid? Etc.

3. Masterclass: Storytelling en rituelen voor duurzaamheid

Bij het kampvuur vertellen mensen al eeuwenlang verhalen en bouwen zo cultuur. In groepen bouwen aan nieuwe verhalen en rituelen die aansluiten op de uitdagingen van de organisatie. Krachtige overgangsrituelen ontwerpen om de verduurzaming en cultuurverandering te begeleiden. Afscheid nemen van niet duurzame gebruiken, rituelen en ongeschreven regels.

Masterclass: 1 dag, 10 – 100 mensen

We kunnen het programma uitbreiden tot een volledig verzorgde dag. Deze masterclass van een dag zullen we in overleg samenstellen op basis van de hierboven beschreven mogelijkheden of komen tot een volledig op maat gemaakt programma. Uiteraard afhankelijk van de behoefte van de deelnemers en de organisatie.

iglo hires

Inschrijven leergang, trainingen congressen

 • 8 februari 2018: Masterclass met Danielle Braun

  Masterclass Zwolle door Danielle Braun via Ella. Inschrijven kan tot en met 2 februari via deze link.

 • 15 april 14.00 - 18.00 boekpresentatie nieuwe boek ‘Da’s Gek. Anders kijken. Meer Zien van Danielle Braun.

  Met lezingen van Danielle Braun, Joris Luyendijk en Bram Bakker. Een beperkt aantal mensen kan er gratis bij zijn. Geef je op via Roos Prins.

 • Trainingen Deep Democracy

  Inclusieve dialoog en besluitvorming. Ruimte voor de wijsheid van de minderheid. Data en inschrijven.

 • Training Own Your Rank

  Over ranking en positie pakken. Krachtig én verbindend zijn. Data en inschrijven.

 • Training Talk! Faciliteren van kampvuurgesprekken

  Door ons ontwikkelde dialoogvorm, geinspireerd op dialoogvormen van over de hele wereld. Data en inschrijven.

 • Leergang Organisatiecultuur. Corporate Antropologie – echt aan de slag met organisatiecultuur

  Intensieve en unieke leergang. Data en inschrijven.

In beeld

Winnaar Managementboek van het jaar 2016!

Managementboek van het jaar

Nieuwste Blog

Verschil. Tweestrijd. Irritatie. Polarisatie. Onderhuidse spanningen in een directieteam. Een voorgenomen splitsing. Als het directieteam in een klein dorp bij de Mangyan stam in de Philipijnen zou staan, zouden ze weten wat hen te doen staat. Het is...